a Girona des de 1997

B.K.S. IYENGAR

Yogacharya Sri. B.K.S. Iyengar va néixer el 14 de desembre de 1918 a Bellur, (Índia) i ens va deixar el 20 d’agost del 2014. Va dedicar tota la seva vida a l'aprofundiment en la pràctica i l'ensenyament del ioga.La seva infantesa va estar marcada per una malaltia que gairebé no li permetia caminar, el deixava amb un cos rígid i feble, fins que el seu cunyat, el gran mestre Sri T. Krishnamacharya el va iniciar en l'art del ioga. La voluntat i determinació que el jove va aplicar a aquesta tasca el va guarir completament fins a permetre-li acompanyar el seu mestre en exhibicions per tot el país.

Per demanda del seu mentor es va traslladar a Pune per donar classes de ioga, i el 1943 es va casar amb Ramamani, que li va donar inspiració i suport incondicional, fruit d'aquest casament tingueren cinc filles i un fill.

El 1954 viatja per primer cop a Occident, convidat pel seu amic el famós músic Yehudi Menuhin, aquella va ser una porta que el va conduir a viatjar i a conèixer gent d'arreu del món.

El 1966 es va publicar la primera edició de Llum sobre el ioga, un llibre cabdal per a la difusió del ioga en l’àmbit internacional, està traduït a divuit idiomes i està considerat com la "bíblia" del ioga (vegeu Bibliografia).

El 1973 va iniciar la construcció de la seva llar, amb la fatalitat que el mateix any va morir la seva estimada esposa, de qui va prendre el nom per a l’institut de ioga que va erigir en el mateix terreny, en honor seu. El 1975 s'inaugurava el Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), que dirigí juntament amb els seus fills Geeta i Prashant.

B.K.S. Iyengar es va oferir a l’art del ioga, va experimentar en el propi cos i en benefici de tots cadascuna de les seves possibilitats tècniques, va sistematitzar minuciosament les asanes (postures de ioga) i el pranayama (ciència de la respiració), tot actualitzant aquesta ciència mil•lenària als nostres dies.

Les seves obres, ja nombroses, traduïdes a molts idiomes, s'han convertit en consulta imprescindible per a qualsevol que s'interessi seriosament en la pràctica del ioga. Avui el mètode de ioga IYENGAR® és un dels més estesos i amb més acceptació arreu del món."La salut es fermesa en el cos, estabilitat en la ment i claredat en el pensament"

B.K.S. Iyengar

Aditya amics del yoga. info@aditya.cat